Konferens: Välkomna och inledningstalare

Folke Bernadotte Stiftelsens ordförande Eva Nordmark hälsade välkomna:

eva
”Nu när Barnkonventionen blir lag är det dags att vi vuxna tar ett ordentligt kliv från ord till handling och visar att vi litar på att barn är experter på att vara barn idag, experter på barndom. Med den här konferensen vill vi stärka tilltron till barnens kompetens”.

Vad är Folke Bernadotte Stiftelsen?

Svaret på frågan fick deltagarna genom att dagens moderator Gisela Alftrén visade den alldeles färska informationsfilmen om stiftelsen. Den finns på den här länken.

”Dom är så långa och har så bråttom”

”Dom” syftar på vuxna och de som säger detta är barn med erfarenhet av att vuxna inte lyssnar. Barnen tror att det beror på att vuxna är så långa så att de inte ser barnen. Ett annat skäl är att de inte har tid att lyssna för de har så bråttom. Detta berättar konferensens inledningstalare Margaretha Wahlström, Röda Korsets ordförande, från sina möten med barn i kris- och i katastrofsituationer. Hon har många års erfarenhet av humanitärt internationellt arbete. Margaretha betonar att vuxna måstea skapa ett sammanhang som gör det möjligt för barn att förstå, och agera.

boken_slutstirrat

gisela_och_margaretha