Anna Pella

Anna Pella har utsetts till Folke Bernadotte Stiftelses stipendiat år 2020

anna_pella_thumbGenom arbetet som författare och journalist och med egen erfarenhet har Anna skaffat sig bred och djup kunskap om barn med funktionsnedsättning och deras familjers livsvillkor. Hon har ett särskilt intresse för barns rätt att uttrycka sina tankar och känslor, vilket är extra viktigt för barn i utsatta situationer. Stiftelsen anser att detta angelägna område behöver uppmärksammas. Därför ser vi med stor glädje fram emot att Anna med hjälp av stipendiet sprider sin kunskap till många berörda.

Anna arbetar till vardags som journalist med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. Hennes debutbok När du ler stannar tiden (Libris 2017) är en samling av hennes dagboksanteckningar dedikerade till dottern Agnes som föddes med en svår hjärnskada. Författarskapet har lett till att Anna är en efterfrågad föreläsare inom vård, omsorg och habilitering för barn med svåra funktionsnedsättningar.

annas_bok_thumbAnna är nu klar med barnboken ”Operation vän i nöd” om utsatthet hos barn med funktionsnedsättning och deras familjer, ett viktigt tema att uppmärksamma och sprida kunskap om.  Uppslaget till boken kommer från Bräcke diakoni som länge arbetat för att uppmärksamma frågan. (läs om release nedan)

Att barn med funktionsnedsättning är utsatta för våld och övergrepp i högre grad, än andra barn är sedan länge känt, i Sverige dubbelt så ofta. Trots detta ar det ytterst sällan som barn med funktionsnedsättning nämns när man pratar om övergrepp mot barn.

Med detta tema i fokus inriktar Anna sina aktiviteter som stipendiat med början från hösten 2020. Då beräknas också boken komma ut. Stiftelsens stipendium kommer hon att använda till att sprida informationsmaterial till socialtjänst, vård och omsorg och medverka på konferenser, mässor samt temadagar för beslutsfattare och personal inom socialtjänst, vård och omsorg.

– Min bok handlar om att ett barn med funktionsnedsättning far illa på grund av att föräldrarna är helt slutkörda och därför blir hårdhänta med sitt barn. Den handlar också om alla barns rätt att få hjälp och stöd att kommunicera för att kunna berätta vad de varit med om, men också om det särskilda civilkurage som många syskon får, och som gör att Socialtjänst larmas och att familjen i boken får assistans och avlastning. Min ”tes” är att föräldrarna inte är förövare med flit, och att samhället behöver se familjerna och sätta in hjälpinsatser innan de brister.

Det finns idag barnböcker som tar upp ämnen som integritet, våld och övergrepp – men ingen bok som gör en koppling till funktionsnedsättning. Det är dags att ge barn med funktionsnedsättning och deras syskon en egen röst kring ämnet utsatthet, säger Anna Pella.

Release av boken ”Operation vän i nöd”

Bokens releasedatum var  den 8 september och boken kommer att kunna köpas på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och andra nätbokhandlar

Läs en recension av boken:

https://hejaolika.se/artikel/det-behovs-ett-helt-samhalle-for-att-funkisfamiljen-ska-fa-ett-bra-liv/

Webbinarium kan ses på följande länkar:

https://www.anhoriga.se/vaninod

Samtal från Bokmässan

Läs Anna Pellas krönika ”När vargtimman kommer

Spelet Funkisfamiljen  kommer i november!

Vad är Barnkonventionen? Hur många hjul brukar det vara på en vanlig rullstol? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Vad är en personlig assistent?

Hjälp Funkisfamiljen att sätta Funkisflaggan på månen! Funkisfamiljen är ett klassiskt familjespel för 2–6 spelare eller lag från 6 år och uppåt, för alla er som vill lära er mer om funkisfrågor. På vägen till mål får ni svara på frågor och vara med om saker som kan hända när man är en funkisfamilj. Läs mer här: https://funkisfamiljen.se/spel.html

Länkar till Anna Pellas verksamhet:

https://www.funkisfamiljen.se

https://www.gottlivforalla.se

http://nardulerstannartiden.se

https://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/4265/Anna_Pella

Länkar till press och media:

Nkahttp://www.anhoriga.se/nyheter/anna-pella-har-utsetts-till-folke-bernadotte-stiftelses-stipendiat-ar-2020/

Dagenhttps://www.dagen.se/nyheter/librisforfattare-prisas-skriver-om-funktionsnedsattning-1.1690815?paywall=true

Libris: https://www.mynewsdesk.com/se/libris-forlag/pressreleases/anna-pella-aer-aarets-folke-bernadotte-stiftelse-stipendiat-2987001

Eskilstunakuriren: https://www.ekuriren.se/kultur-noje/anna-pella-blir-folke-bernadotte-stipendiat-sm5374731.aspx

Sydsvenskanhttps://www.sydsvenskan.se/2020-03-31/anna-pella-blir-folke-bernadotte-stipendiat?redirected=1

Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/wPGO3d/anna-pella-blir-folke-bernadotte-stipendiat

Västerbottens-Kuriren: https://www.vk.se/2020-03-31/anna-pella-blir-folke-bernadotte-stipendiat

Göteborgsposten: https://www.gp.se/kultur/kultur-n%C3%B6je/anna-pella-blir-folke-bernadotte-stipendiat-1.26209207

TV4 Nyhetsmorgon 2020-04-23: https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12582231

Nyhetsmagasinet Syre 2020-05-18: https://tidningensyre.se/2020/18-maj/i-blickfanget-anna-pellavi-var-inte-de-enda-i-varlden/